Διάφορες άλλες συνταγές μπορείτε να βρείτε και εδώ συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Αγκινάρες Γεμιστές

Υλικά συνταγής

  • 8 αγκινάρες
  • 1 λεμόνι
  • 125 γρ. βούτυρο (3 κουταλιές) 
  • 200 γρ. μπέικον λωρίδες (10-12 λωρίδες) κομμένο λεπτά
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα λεπτά 
  • 300 γρ. μανιτάρια (3 φλυν.) κομμένα λεπτά
  • 3 κουτάλια αλεύρι
  • 4 κουταλιές σιέρυ ή κρασί μαδέρα (γλυκό)
  • 8 κουταλιές ζωμό κοτόπουλου 
  • αλάτι, λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο τριμμένο 
  • μαϊντανό
  • 2 1/2 φλυν. γάλα
  • 200 γρ. (1 φλυν.) τυρί γραβιέρα ή άλλο είδος τυρί

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζετε τις αγκινάρες από τα σκληρά φύλλα και τον κορμό. Με ένα μαχαίρι κόβετε τα φύλλα που κατά τη γνώμη σας είναι σκληρά. Με ένα κουταλάκι καθαρίζετε το εσωτερικό τρίχωμά τους και τους δίνετε το σχήμα βαθουλής μικρής κούπας.

Βάζετε τις αγκινάρες σε νερό με λεμόνι μέχρι να τις ετοιμάσετε όλες.

Βράζετε νερό και τις ρίχνετε όλες να βράσουν για 30 λεπτά περίπου.

Λιώνετε 1 1/2 κουταλιά βούτυρο μέσα σε ένα τηγάνι και προσθέτετε το μπέικον και το τηγανίζετε μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Το αφαιρείτε από το τηγάνι και το βάζετε να στραγγίσει σε χαρτί της κουζίνας.

Στο τηγάνι τώρα προσθέστε το κρεμμύδι και το ψήνετε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τα μανιτάρια κομμένα στη μέση και τα ψήνετε να μαλακώσουν. Βάζετε ξανά πίσω στο τηγάνι το μπέικον, προσθέτετε 1 1/2 κουταλιά αλεύρι και το ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, προσθέτετε το σιέρυ ή μαδέρα και το ζωμό. Το αφήνετε να βράσει για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Σε άλλο κατσαρολάκι λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο δηλαδή , 1 1/2 κουτάλι και το υπόλοιπο αλεύρι, δηλαδή 1 1/2 κουταλιά και το ανακατεύετε στη φωτιά για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το γάλα και το ανακατεύετε μέχρι να βράσει για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το μισό τυρί.

Όταν οι αγκινάρες ψηθούν τις βάζετε σε βουτυρωμένο πάιρεξ ή σκεύος φούρνου και τις γεμίζετε με το μίγμα των μανιταριών και τις καλύπτετε με τη σάλτσα, πεσιαμέλ και το τριμμένο τυρί.

Τις ψήνετε σε φούρνο προθερμαινόμενο για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα.

Σερβίρονται ζεστές. Αν τις ετοιμάσετε από προηγουμένως τις θερμαίνετε για 15-20 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

Είναι ωραίες και σερβίρονται σε μπουφέ ή συνοδεύουν διάφορα κρέατα, κοτόπουλο και ρόστα ή και ως κύριο πιάτο με μια σαλάτα.
by: Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής
Συνταγές Updated at: 3:05 π.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

◄ Νεότερες συνταγές Παλαιότερες συνταγές ►

Πηγή συνταγών

Οι συνταγές που βλέπετε στο παρών blog είναι της Φωτεινής Ευαγγελάτου